Leczenie zębów

leczenie-zebow_wiem_o_zdrowiu

Forum -> leczenie zęba a okres

Tytuł:leczenie zęba a okres
Autor:Luna
8.9.2011, 16:00
hej, mam pytanie czy podczas okresu mozna leczyc lub wyrywać zeby, slyszalam ze nie bardzo więc che sie upewniec, mam umwiona wizyte wtedy gdy bedzie okres.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Kto ma więcej pasków: zebra czy słoń?

leczenie-zebow_ciekawostki

Ciekawostki

Paradontoza

Paradontoza rzadko zdarza się u ludzi młodych, liczba zachorowań zwiększa się wśród osób po 35 roku życia. Jak wiemy paradontoza tworzy się w momencie nie dbania o odpowiednią higienę jamy ustnej, przez co zwiększa się ryzyko zachorowalności.

Czy wiesz, że...

Ból zęba zaliczany jest do najbardziej dotkliwych i intensywnych bóli. Zazwyczaj ma charakter ostry. Powstaje w wyniku stanu zapalnego, postępującej próchnicy, ropnia, ziarnicy, przetoki oraz zapalenia wierzchołka korzenia.

Polecamy

Zgorzel zęba
Zgorzel zęba powoduje często nieprzyjemny zapach z buzi, który jest wynikiem popsutego zęba czy korzenia. Najczęściej zgorzel zęba pojawia się przez złą higienę, do jakiej zalicza się np. niemycie zębów czy też języka oraz ogólny brak higieny jamy ustnej.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Chociaż metamizol jest stosowany w praktyce lekarskiej od lat dwudziestych ubiegłego wieku (wprowadzony do leczenia w 1922 r.). Metamizol jest od wielu dziesięcioleci chętnie wykorzystywany w leczeniu takich objawów stanu zapalnego, jak ból i gorączka.