| Tytuł: | Leczenie kanałowe |
| Autor: | KRIS 10.3.2011, 09:59 |
| hejka. mimo tego, iż mam już 25 lat boje się iść do dentysty.. mam naprawdę złe wspomnienia. Zawsze brałem bez znieczulenia, potem ze xxx i tak zawsze odczuwałem lekki ból. może gdyby mnie uśpili, to może wtedy bym nic nie czuł.... jednak niedługo mam leczenie kanałowe. chciałbym się dowiedzieć jak ono przebiega. podobno bardzo boli nawet ze znieczuleniem... czy ktoś może coś poradzić? czy później też boli? | |
| Autor: | Grzesiek 10.3.2011, 13:31 |
| To zależy przede wszystkim od rozpoznania . Twój stomatolog wybiera odpowiednią metodę leczenia kanałowego. Upraszczając zabieg wygląda w następujący sposób. Najpierw otwiera się komorę zęba i usuwa się żywą lub martwą miazgę za pomocą specjalnych narzędzi kanałowych. Wiąże się to też z obfitym płukaniem kanałów. Później całkowicie się usuwa miazgę kanałową z kanału korzeniowego oraz bakteryjne toksyny z kanalików zębinowyc. Dzięki temu kanał jest przygotowany do wypełnienia. Później osusza i wypełnia się kanały specjalnymi materiałami biozgodnymi. Dzięki temu bakterie nie mogą przenikać z jamy zęba do tkanek okołowierzchołkowych. Ostatnim etapem jest wypełnienie zęba. Zabieg jest bardzo bolesny, ale ze znieczuleniem nie odczuwa się zbytniego bólu. Gorzej jest gdy przestanie działać znieczulenie. pozdrawiam | |
| Autor: | Moro 11.3.2011, 10:00 |
| Przy dobrym znieczuleniu to wogóle nie boli. Miałem już 2 takie zabiegi i wszystko było ok. Z tego co wiem, to dobry dentysta nie zacznie robić ci zęba, jeśli znieczulenie jest niepełne. Nie opłaca się mu to bo nie tylko pacjent się męczy, ale on również- trudno cokolwiek zrobić. | |
| Autor: | Lusia 11.3.2011, 13:14 |
| Ja miałam robione kanałowe pod znieczuleniem i prawie mnie nic nie bolało. Gorzej było, gdy przestało działać znieczulenie. Jednak dentystka wcześniej mnie o tym uprzedziła i kazała wziąć pyralginę- pomogło. | |
| Autor: | Asia 14.3.2011, 08:38 |
| Jeżeli zabieg będziesz mieć wykonywany w prywatnym gabinecie i lekarz będzie mieć profesjonalne podejście do pacjenta, to raczej nie będziesz czuć bólu. Wszystko zależy też od Ciebie samego- jeśli będziesz się panicznie tego bał, to będziesz czuć ból mimo znieczulenia. Zależy to też od Twojej wrażliwości na ból. | |
| Autor: | Moooonia 14.3.2011, 11:47 |
| Tak jak wyżej było pisane- dobre znieczulenie i nic nie powinno boleć. Możliwe, że będziesz czuć troszeczkę bólu, ale przywykniesz. | |
Ból zęba zaliczany jest do najbardziej dotkliwych i intensywnych bóli. Zazwyczaj ma charakter ostry. Powstaje w wyniku stanu zapalnego, postępującej próchnicy, ropnia, ziarnicy, przetoki oraz zapalenia wierzchołka korzenia.
Zgorzel zęba
Zgorzel zęba powoduje często nieprzyjemny zapach z buzi, który jest wynikiem popsutego zęba czy korzenia. Najczęściej zgorzel zęba pojawia się przez złą higienę, do jakiej zalicza się np. niemycie zębów czy też języka oraz ogólny brak higieny jamy ustnej.